Koninklijke Harmonie Sint-Amelberga

De Harmonie Sint-Amelberga telt momenteel een 35-tal enthousiaste muzikanten, onder leiding van Stef Verpraet.

Stef nam het dirigeerstokje over van Koen Thijs op onze Ierse avond op 1 april 2017. Koen blijft bij ons en verzorgt de opleiding van beginnende muzikanten.

Stef Verpraet speelt van jongsaf aan muziek en besloot op 16-jarige leeftijd om zich verder te verdiepen in de muziek aan het Lemmensinstituut. Na zijn studies op het Lemmensinstituut die hij afrondde met grote onderscheiding ging hij naar het Conservatorium te Antwerpen waar hij afstudeerde met maxima cum laude voor saxofoon en magna cum laude voor kamermuziek.
In het academiejaar 2012-2013 specialiseert Stef zich aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Verder volgde hij tal van masterclasses in binnen- en buitenland. Als saxofonist is Stef vooral actief als freelancer in het lichtere en het klassieke genre.
Stef speelt op Selmer Paris saxofoons en is Selmer Performing Artist.

Stef gaat geen uitdaging uit de weg zo brachten we in oktober 2017 het Vioolconcerto van Max Bruch, door zijn hand herwerkt voor onze harmonie, samen met violiste Caroline Denys !

Jaarlijkse tradities van onze harmonie zijn het kermisconcert, zomerconcert, eindejaarsconcert en ons muzikaal aandeel bij de 11 november herdenking en andere vieringen. Het kerstconcert gaat sinds 2013 door in domein Hooidonk, waar we kunnen spelen voor een talrijk publiek.
Regelmatig werken we rond een thema. Zo organiseerden we de voorbije jaren al 'Zandhoven zingt', 'Zandhoven gaat Spaans' en 'Zandhoven gaat Iers', met veel succes !

Op 19 oktober 2014 namen we deel aan het Provinciaal Orkesttornooi. We behaalden onderscheiding en zijn van tweede naar eerste afdeling gepromoveerd. Een bekroning voor onze inzet !

Nieuwe muzikanten zijn altijd welkom ! Heb je vroeger nog gespeeld en wil je je instrument nieuw leven inblazen, kom gerust eens een repetitie bijwonen op dinsdagavond en vraag raad aan onze dirigent of muzikanten.

Contact via : secretariaat@harmoniezandhoven.be

Verdeling aan de pupiter

Percussie : Cisse, Frans, Wouter
Basklarinet
Bastuba : Ludo
Tenorsaxofoon : Karine, Joris, Annemarie
Trombone : Jan
Trompet&Bugel : Peter, Lies, Dirk
Baritonsax : Suzy
Altsaxofoon : Diana, Winfried, Jaklien, Michel
Engelse hoorn : Yannick, Eric
Bariton : Albert
Euphonium : Miel, Ria
Klarinet : Stef, Katrien, Helen, Roger, Julie
Dwarsfluit : Hilda, Lutgart
Dirigent : Stef
Enkele audiofragmenten :
Symphonic Marches,
concert 25/10/2013
Julia, samen zijn
concert 05/05/2012
Gabriel's Oboe
concert 05/05/2012
Agenda harmonie
Data ivm concerten,later te bepalen

Geschiedenis

Onze vereniging werd gesticht op 3 juni 1852 door 26 leden, waarvan 18 muzikanten en 8 ereleden in café 'De Wachtzaal'. Na de oorlog vond de fanfare een nieuw onderkomen in café 'Sport'. Op 22 januari 1951 krijgt de fanfare de titel van 'Koninklijke Maatschappij'.

Het 100-jarig bestaan werd uitbundig gevierd in 1952. Uit het jubileumboekje van toen leren we dat een radio/pick-up 4950 BEF kostte, wat toen een hele investering was. Advertenties voor een aantal verdwenen biersoorten kwamen er ook in voor. Wie heeft er nog gehoord van 'Bieren Trophée' of van 'Silver Bier' van de brouwerij Cuykens uit Lier ? Of van een 'Pils Royal' van brouwerij Chevalier-Marin ? De festiviteiten vonden plaats op twee zondagen na mekaar in juni.
Hieruit kunnen we alleen maar besluiten dat het muziekverenigingsleven in die tijd een zeer bloeiende periode kende. De televisie en auto waren nog niet zo ingeburgerd en de oorlog die nog vers in het geheugen lag, zorgde voor een grote solidariteit onder de mensen.
Ook het 120-jarig bestaan werd uitbundig gevierd, gespreid over twee volledige weekends, met kaartprijskampen en concerten van andere muziekverenigingen waaronder het 'Sandhofner Blechmusik'.

Elke 10 jaar wordt er een jubileumfeest gehouden en ook in 2012 vierden wij het 160-jarig bestaan. Foto's hiervan kan u bekijken in de fotogalerij.